• Birthday.se
  • Familjebilder.se
  • Talogram.se
  • Presentakuten.se
Talogram.se
Meny
Logga in
Hur söker jag efter tal?
Du söker efter tal i följande ordning:
  • Först väljer du platsen för talet. Ska det hållas på jobbet eller är den en privat fest? Och är det på jobbet så kan du dessutom välja mellan olika slags arbetsplatser.
  • Sedan väljer du vilket slags tal (taltyp) du vill hålla. Allteftersom Birthdays talgenerator växer så blir valen med tiden fler och fler. När talgeneratorn lanseras i mars 2008 finns från början dock enbart födelsedagstal.
  • Sedan du valt taltyp så väljer du undertyp i rullgardinsmenyn. Inom exempelvis födelsedagstal skiljer vi på 30-, 40-, 50-, 60-, 70- och 80-årstal. Därutöver kan du välja ett generellt födelsedagstal för dem som inte fyller jämnt. Notera att i den senare kategorin ligger inriktningen i ålder på 35 till 55 år.
  • Nu är det dags att välja avsändare av talet. De flesta talen kan hållas oberoende av om det är en man eller kvinna. Det är den största gruppen tal - det är sällan som avsändaren formar talets utformning. Du hittar högst troligt det du söker under rubriken "man eller kvinna".
  • Därefter väljer du mottagare av talet. Du väljer mellan man och kvinna. Notera att detta val är viktigt. Du får nämligen alltid rätt genus-ord (hon, han, hans, henne, etc) om du gjort valet på rätt sätt.
  • När ovanstående val är gjorda kommer det kanske viktigaste: Valet av egenskap som ska styra talet. Du väljer helt enkelt en egenskap från rullgardinsmenyn där "dominerande egenskap" efterfrågas. Notera att du kan backa tillbaka till egenskapsvalet om du vill se vad som finns att välja på under andra egenskaper.
  • Nu återstår bara att klicka på "Till resultat" så kommer du till en ny sida där du ser en kortfattad beskrivning av talen som klassificerats under den valda egenskapen. Du väljer det tal som du tycker passar bäst in på mottagaren och som passar den givna situationen.
Resultat av min sökning
När du har klickat på "Till resultat" så kommer du till en ny sida där du ser en kortfattad beskrivning av talen som klassificerats under den dominerande egenskap som du valt för den du ska tala till. Du väljer därefter, genom att klicka på "Välj detta tal" det tal som du tycker passar allra bäst in på mottagaren och som passar den givna situationen - på jobbet eller i privatlivet.

Sedan du betalat för talet kommer du in i en del där du lägger in dina egna variabler. Saker som mottagarens namn, födelsedatum, kanske några egenskaper och en rolig händelse. Det finns i de flesta fall gott om möjligheter att lägga in egna ord och variabler. Och när talet är klart kan du självklart redigera det så mycket du vill. Vilket också är vad vi rekommenderar.

Se det färdiga talet som Birthday skapat för dig som en guide eller mall där du har fått hjälp av Sveriges kanske skickligaste talskrivare.
Hur betalar jag för mitt tal?
När du har klickat på "Välj detta tal" så kommer du till betalningen av talet. Om du är första gången du köper ett tal så aktiveras automatiskt ditt talkonto hos Birthday genom insättning av 75 kronor. Du kan alltså testa talgeneratorn hos Birthday utan att betala för det. Följande gånger laddar du ditt konto genom att klicka på "Här laddar du mer pengar på ditt talkonto" och följer instruktionerna. Så snart du har skickat pengarna registreras betalningen hos Birthday. Det tar normalt någon sekund.

Du betalar för talet genom att klicka på knappen "Köp talet".
Varför måste jag besvara frågor?
När du har kommit till bearbetningen av ditt tal behöver vi svar på några frågor för att talet ska bli så bra och behovsanpassat som möjligt. Vi vill helt enkelt ge dig en så komplett tjänst som möjligt. Dessutom får du genom dina svar tillgång till andra tjänster i Birthdays Talgenerator. När du besvarar frågan om namnet så leder detta till att du också får en text om jubilarens namn. Och med födelsedatumet tillgängligt kan vi ge dig en text som beskriver stjärntecknet.

Sammanfattningsvis kan man säga att det är dina svar på våra frågor som gör att talet kan kännas för mottagaren att det är just du som har skrivit det.
Att välja delar till ditt tal
Det finns många helt unika finesser i Birthdays Talgenerator. En av dessa är att du kan variera texten i varje taldel - utan att sammanhanget eller betydelsen går förlorad. Du kan helt enkelt välja en formulering som kanske passar just dig. Och du kanske föredrar en lite kortare text före en längre - du kan nämligen hela tiden se hur långt ditt tal blir beroende på ditt val av text.

Du kan också välja att ta bort eller behålla talets optioner. Som exempelvis namnförklaring eller stjärnteckentext och övriga optioner. Det gör du enkelt med ett enda klick - du väljer till eller från.

Notera att alla (!) tal i Birthdays Talgenerator har minst två alternativ för alla talets textdelar. Optionstexterna kan dock inte (!) varieras.
Att redigera ditt tal
När talet är klart kan - och bör - du redigera det. Precis som du gör i ett Word-dokument kan du gå in i det färdiga resultatet och ändra, ta bort och lägga till. Det är i redigera-läget som du gör talet till 100 procent ditt eget.

Notera att du också kan mejla ditt tal till dig själv eller till en, eller flera, vänner. Du kan också spara ned det i Word-format och redigera det senare. Spara-, mejla- och skriv-ut-knapparna finner du ovanför redigera-fältet.